Besselink Scooters, Haitinkweg 2, 7021 KB Zelhem

FAQ

FAQ

Heb ik een rijbewijs nodig om op een scooter te rijden?

Ja, voor het rijden op een scooter of bromfiets heeft u een bromfietsrijbewijs (categorie AM) nodig. Vanaf 15,5 jaar kunt u een theorie-examen voor de bromfiets afleggen. Vanaf 16 jaar kunt u praktijkexamen doen voor de bromfiets of brommobiel. Kijk voor meer informatie op www.cbr.nl

Indien u al in het bezit bent van een auto- of motorrijbewijs is dat voldoende en heeft u geen apart bromfietsrijbewijs meer nodig.
Als het rijbewijs A of B om medische redenen niet langer geldig is, bestaat de mogelijkheid om in het bezit te blijven of te komen van een rijbewijs AM, meer informatie hierover kunt u aanvragen bij uw gemeente.


Wat is het verschil tussen een brom- en een snorscooter?

Een bromscooter kunt u herkennen aan het gele kentekenplaatje met zwarte tekens. De maximumsnelheid is 45 km/u en u bent verplicht een helm te dragen. Daarnaast dient u binnen de bebouwde kom op de weg te rijden, tenzij anders aangegeven.

Een snorscooter heeft geen helmplicht en is voorzien van een blauw kenteken met witte tekens. De maximumsnelheid is 25 km/u. Een snorscooter dient zowel binnen als buiten de bebouwde kom gebruik te maken van het fietspad, tenzij anders is aangegeven.

 

 Wat is het verschil tussen een 2- en een 4-takt scooter?


Een 4-takt motor maakt gebruik van kleppen waardoor deze, over het algemeen, minder benzine verbruikt dan een 2-takt motor. Ook verbruikt een 2-takt motor zowel benzine als olie. Deze olie dient u zelf in het aparte reservoir bij te vullen waarna de motor de juiste verhouding door de benzine mengt. Nagenoeg alle 2-takt scooters zijn voorzien van dit mengsysteem. Het kan echter voorkomen dat een brommer dit niet heeft. U dient dan zelf de olie en de benzine te mengen of mengsmering te tanken. Een 4-takt daarentegen verbruikt enkel olie om te smeren en te koelen maar gebruikt deze niet als verbranding.
Een 4-takt scooter is dus zuiniger en milieuvriendelijker dan een 2-takt scooter. Tenzij anders vermeld zijn al onze scooters 4-takt scooters.

MENU